Razstava: Stare cerkvene in mašne knjige

Razstava: Stare cerkvene in mašne knjige od 1707 do 1910 in lokavski procesijski prapor Marije Device iz časa Habsburžanov

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja ali Velikega šmarna je po sv. maši, 14. 8. 2020 v kapeli Marije Pomočnice v Lokvi potekala otvoritev razstave: Stare cerkvene in mašne knjige od 1707 do 1910 in lokavski procesijski prapor Marije Device iz časa Habsburžanov. Razstavo sta pripravila Vojaški muzej Tabor Lokev (Srečko in Irena Rože) in Župnija Lokev (župnik Slavko Obed). Večina knjig je iz lokavske župnije, nekaj pa iz zbirke starih knjig iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev. Razstavljene knjige so napisali teologi in filozofi Rimskokatoliške cerkve. Njihova vsebina so razlage in razprave glede verskega nauka, moralne teologije, cerkvenega prava, Svetega Duha, svetih zakramentov in podobne vsebine ter molitveniki. Najstarejša knjiga je iz leta 1707, ki razlaga judovske in krščanske simbole, Jezusa Nazarečana, pravega Boga in človeka, Rešenika, avtorja Aleksandra Liscutina. Na razstavi je tudi Rimski misal ali Mašna knjiga z mašnimi molitvami Rimskokatoliške cerkve, ki je bila uporabljena v naši lokavski cerkvi sv. Mihaela do drugega vatikanskega koncila. Razstavljene molitvenike za vernike pri sv. mašah je izdala družba sv. Mohorja v Celovcu leta 1902 in 1910.

V počastitev praznika Marijinega vnebovzetja je na razstavo postavljen tudi restavrirani lokavski procesijski prapor Marije Device iz časa Habsburžanov. Prapor je restavriral Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev. Na eni strani svilenega prapora je v sredini naslikana vas Lokev oz. njeno vaško jedro s cerkvijo sv. Mihaela in obrambnim stolpom Taborom, ki ju obdajajo stanovanjske hiše. Na drugi strani prapora pa je naslikan trg sv. Petra v Vatikanu. Nad obema slikama pa kot zaščitnica stoji Mati Božja.

Razstava bo na ogled do 4. oktobra 2020 po urniku Vojaškega muzeja Tabor Lokev ali pa po dogovoru z župnikom Slavkom Obedom (gsm: 031 323 881).

Vljudno vabljeni!

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR