Napovednik
dogodkov

Predavanje "Preskrba z vodo v nekdanji občini Dutovlje v 19. stoletju: občinski vodnjak Na placu v Dutovljah"

Vabljeni na predavanje Preskrba z vodo v nekdanji občini Dutovlje v 19. stoletju: občinski vodnjak Na placu v Dutovljah, ki ga 25. 1. 2020 ob 19.00 v Bunčetovi domačiji v Dutovljah (Dutovlje 65) prireja Turistično društvo Kras. Predavala bo Aneja Rože, mag. zgod.

Občinski vodnjak Na placu v Dutovljah je bil eden izmed prvih na Krasu, ki je bil zgrajen s pomočjo državne podpore leta 1872. V letih 1890/1891 je potekala njegova adaptacija, pri čemer je sprva sodeloval tudi inženir Valentin Matija Živic iz Skopega. V času Kraljevine Italije so oklep vodnjaka odstranili in postavili spomenik podčastniku karabinjerjev, Giovanniju Picchiju, po 2. svetovni vojni pa so na istem mestu postavili spomenik padlim borcem NOB in žrtvam nacifašističnega terorja.

Vljudni vabljeni.

Dete v jaslih leži Praznovanje božiča do srede 20. stoletja

Vojaški muzej Tabor Lokev in Župnija Lokev vas vabita na otvoritev razstave, ki bo 22. 12. 2019 po sv. maši v kapeli Marije Pomočnice v vaškem jedru Lokve. Sv. maša se bo začela ob 10.30.
Razstava bo na ogled do 31. 1. 2020 po urniku Vojaškega muzeja Tabor Lokev oz. po najavi na telefonski številki:
• župnik Slavko Obed: 031 323 881,
• Srečko Rože, VMTL: 041 516 586.
Vabljeni!

Praznovanje 25. obletnice Vojaškega muzeja Tabor Lokev

Sv. maša v zahvalo in priprošnjo
13. avgusta ob 19.00 bo v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Lokvi župnik Slavko Obed daroval sveto mašo v zahvalo in priprošnjo ob 25. obletnici muzeja. Med sv. mašo bo pel cerkveni pevski zbor Lokev, ki ga vodi zborovodkinja ga. Stana Umek.

Osrednja prireditev in otvoritev razstave
Vojaški muzej Tabor Lokev bo 14. avgusta 2019 ob 17.00 v vaškem jedru Lokve praznoval že 25. obletnico delovanja! Ob tej priložnosti bomo otvorili tudi začasno razstavo Avstro-ogrska vojaška parada.
Prisotne bodo nagovorili g. Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev, predsednik KS Lokev g. Leo Ban in župan Občine Sežana g. David Škabar.
Ogledali si bomo predstavitveni film Od čutare do muzeja: 25 let delovanja Vojaškega muzeja Tabora Lokev avtorice Aneje Rože.
Sledila bo otvoritev začasne razstave Avstro-ogrska vojaška parada avtorjev Srečka Rožeta in Irene Rože. Otvoril jo bo
g. Pavel Car v vlogi avstro-ogrskega generala.
Nastopili bodo: domači Moški pevski zbor Tabor Lokev, Kulturno društvo Kraški šopek iz Sežane, Pevski zbor Dragonarji Generali Maistra – DR5 iz Cerknice in recitator Igor Rojc v vlogi pripadnika 2. gorskega polka.

Pridružite se nam tudi vi!
Vaš Vojaški muzej Tabor Lokev v sodelovanju s KS Lokev in Župnijo Lokev. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v lokavskem kulturnem domu (nasproti gostilne Muha).

WADA - Predavanje o preskrbi z vodo v Lokvi in Preložah v prvi polovici 19. stoletja in obeleženje izgradnje vodovoda v KS Lokev

Kali in štirne niso le objekti, ki so jih uporabljali naši predniki v preteklosti, ko ni bilo vodovoda, temveč so pomembni pričevalci njihovega življenja. Bili so del njihovega vsakdana, ki jim je omogočal preživetje na pustem in kamnitem Krasu.
Voda je po vodovodnih ceveh pritekla v domove Lokavcev in Preložcev šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za delo so poprijeli vsi krajani, vojaki JLA in delovne organizacije. Slavnostna otvoritev izgradnje vodovoda je bila 23. 12. 1978, dela pa so se zaključila naslednjo pomlad.
KS Lokev vas prijazno vabi na predavanje preskrbe z vodo v Lokvi in Preložah v prvi polovici 19. stoletja in obeleženje izgradnje vodovoda v KS Lokev, ki bo v petek, 17. 5. 2019, ob 19.00 v dvorani vaškega kulturnega doma (Lokev 139). Predavala bo Aneja Rože, mag. zgod, iz Goriškega muzeja, predmete, povezane s preskrbo z vodo pa bo predstavil Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev. Vabljeni!

Praznovanje velike noči v preteklosti

Župnija Lokev in Vojaški muzej Tabor Lokev vas vljudno vabita na razstave "Praznovanje velike noči v preteklosti". Otvoritev bo v nedeljo, 14. 4. 2019, takoj po sv. maši (ta se prične ob 10.30) pred lokavsko kapelo Marije Pomočnice.
Ogled bo možen tudi po predhodnem dogovoru na telefonski številki:
• župnik Slavko Obed: 031 323 881
• Srečko Rože, VMTL: 041 516 586

Razstava bo na ogled v kapeli Marije Pomočnice predvidoma do konca maja.

Začasna razstava: Od Teritorialne obrambe do Slovenske vojske

Vojaški muzej Tabor Lokev Vas vljudno vabi na odprtje razstave ob 50-letnici ustanovitve Teritorialne obrambe Od Teritorialne obrambe do Slovenske vojske, avtorjev Srečka Rožeta in Irene Rože.

Odprtje bo v soboto 17. 11. 2018 ob 11. uri. Prireditev bo potekala v kulturnem domu v Lokvi (nasproti gostilne Muha), nato pa v pritličju Vojaškega muzeja Tabor Lokev.

Razstavo bo odprl g. Franc Anderlič, upokojeni podpolkovnik, poveljnik Teritorialne obrambe Južnoprimorske pokrajine v času osamosvojitvene vojne.
V programu bo nastopal Moški pevski zbor Tabor Lokev in recitator Igor Rojc.
Prireditev bo potekala v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Lokev - Prelože.

Več o razstavi si lahko preberete tukaj.

Razstava V objemu strupenih hlapov v Pokrajinskem muzeju Koper

Razstava V objemu strupenih hlapov: Plinski napad v 12. soški bitki avtorjev Srečka Rožeta iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev, Aneje Rože in Davorja Kernela iz Goriškega muzeja Kromberk – Nova Gorica gostuje od 19. septembra do decembra letos v prostorih muzejske galerije Pokrajinskega muzeja Koper (tik ob palači Belgramoni Tacco). Možnost ogleda po urniku koprskega muzeja. Vabljeni!

Več o razstavi si lahko pogledate na:
www.vojaskimuzejtabor.eu/novica-razstava-v-objemu-strupenih-hlapov.html
4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174563297 (čas 12:37)

Razstava ob sedemdeseti obletnici smrti Virgila Ščeka (1889–1948)

V gotski kapeli Marije Pomočnice iz leta 1426 si lahko ogledate razstavo dragocenih predmetov, ki govorijo o preteklem cerkvenem življenju s poudarkom na delovanju Virgila Ščeka v Lokvi in Preložah. Razstava je nastala kot plod sodelovanja med župnik Slavkom Obedom in Srečkom Rožetom iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev ob priložnosti »opasila« (praznovanja dneva župnijskega zavetnika nadangela Mihaela), ki je bilo posvečeno prav Virgilu Ščeku. Pri razstavi je sodelovala tudi mlada zgodovinarka Aneja Rože, ki je pripravila brošuro Nekaj zbranih drobcev o kapeli Marije Pomočnice in Virgilu Ščeku, ki spremlja razstavljene predmete.

Razstavo si lahko ogledate do konca oktobra po predhodnem dogovoru z župnikom Slavkom Obedom (031 323 881) ali s Srečkom Rožetom iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev (041 516 586). Lepo vabljeni!

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR